fbpx

Jak poznáte rozestup břišních svalů a co pomůže? Plastika břicha metodou BSAL

Máte už několik měsíců po porodu a stále vaše bříško vypadá jako v 6. měsíci? Možná máte rozestup břišních svalů (diastázu). Jak ji sama poznáte? Kdy je nutná operace a kdy pomůže jen fyzioterapeut? Více v rozhovoru s MUDr. Patrikem Paulisem, specialistou na plastiku břicha metodou BSAL.

Rozestup břišních svalů po porodu a dietní chybě

“Nejčastější příčinou rozestupu břišních svalů (diastázy) je těhotenství. Bohužel je to stav, ke kterému dochází poměrně často, bývá spojený i s přítomností pupeční kýly. Tomuto stavu se prakticky nedá předejít. Co je ale důležité, jakmile dojde k porodu, je potřeba začít co nejdříve cvičit speciální cviky, s kterými vám pomůže zkušený fyzioterapeut. Tím se dá v mnoha případech rozestup břišních svalů výrazně zmenšit. V případě, že cvičení nestačí, je bohužel jedinou možností operační řešení. Pokud klientce zůstane i nadbytek kožní, při jednom zákroku, který se nazývá abdominoplastika, řešíme odstranění kůže i diastázu (rozestup břišních svalů),” vysvětluje MUDr. Patrik Paulis.

Obdobný stav, i když ne tak častý, se může objevit u mužů a žen, kterým se ukládá tuk do vnitřní části dutiny břišní. Velká přítomnost tuku roztahuje svaly břišní a vytváří diastázu. Tady je celkem jednoduchá prevence, a to kvalitní dieta a netloustnout. Pokud se podaří výrazně zhubnout, lze odstranit kožní převis a sešít svaly i v tomto případě, zde je však nutné dodržovat po operaci zdravý životní styl a vhodné stravovací návyky, aby nedošlo k opakovanému nahromadění tuku.

Jak poznat rozestup břišních svalů

“Určitě klientka může diastázu rozeznat sama, předně, pokud měla v posledních týdnech těhotenství vyklenutý pupík. Často pupík s přítomností pupeční kýly zůstává vyklenutý i nadále. A jak tedy rozestup poznat? V případě, že si žena lehne na záda, a pokrčí nohy. Stejně provádíme vyšetření i my. Velice lehce si nahmatá prohlubeň v oblasti střední čáry dutiny břišní, to znamená mezi hrudní kostí a sponou stydkou. Eventuálně ve chvíli, kdy natáhne nohy a zvedne je, uvidí, že ve střední čáře dochází k vyklenutí orgánů, tedy předstěry dutiny břišní. Bývá to krásně vidět, případně je to snadno odhalitelné prohmatáním několika prsty,” dodává MUDr. Paulis.

Na diagnostiku rozestupu břišních svalů není potřeba žádné dramatické vyšetření. Je to pouze fyzikální vyšetření lékařem. Potvrdit se dá diastáza ultrazvukem, kdy je možné změřit velikost rozestupu. Je to v zásadě zbytečné, protože palpační vyšetření velmi přesně stanoví rozestup břišních svalů, případně přítomnost pupeční kýly.

Pomůže na diastázu fyzioterapeut, nebo je nutná plastika břicha?

“Pokud je rozestup minimální a klientka začne cvičit velmi brzy po porodu, jsou někteří fyzioterapeuti, kteří vám doporučí cviky na zmírnění diastázy. Nejde předem říci, zda dojde k úplnému zatažení. Bohužel vám tohle dopředu neřekne nikdo. Pokud jde o operativní řešení, mnohem výhodnější, než operovat diastázu přímo, to znamená dlouhým řezem mezi kostí hrudní a sponou stydkou, je udělat plastiku břišní, tedy řezem, který se nachází ještě níže, než řez po císaři. Dutina břišní se nařízne a odtud sešijeme diastázu v celé délce,” vysvětluje MUDr. Patrik Paulis.

Nejdůležitější je v rekonvalescenci dodržovat tělesné šetření. Nezvyšovat tlak v dutině břišní, tzv. břišní lis. “Pokud použijeme šití, jak máme, tak v průběhu prvního měsíce dojde postupně ke zvýšení pevnosti dutiny břišní až na nějakých 60 %. 80 % dosahuje pevnost břicha až po dvou měsících. Takže klidový režim po operaci je to nejdůležitější,” doplňuje lékař.

Speciální technika plastiky břicha: BSAL

“U techniky BSAL (Brazilská bezpečná plastika břicha s liposukcí), kterou používám já, vždy v zásadě sešíváme břišní svaly, ať je ten rozestup malý nebo velký. Je třeba říci, že pokud klientka absolvovala císařský řez, u kterého dochází k přerušení přímých svalů břišních, aby se porodník dostal do dutiny břišní, bývá sešití těchto svalů v době šestinedělí velmi bolestivé. Abdominoplastika takto bolestivá není. Co se týče samotného sešití břišních svalů, tak jednak je to funkční sešití, dochází k nápravě fyziologických poměrů, ale také je to součást estetická, protože sešijeme svaly a bříško přestane být tak široké. V rámci bolesti, je to spíše po zákroku nepříjemné, klientka má pocit stažení. Za sebe musím říci, že součástí plastiky břicha by mělo být i sešití svalů. Bolestivost, která se vyskytuje, není rozhodující pro daný výkon, jde spíše o tah v oblasti břicha, který klientky zvládají zcela bez problémů,” uzavírá MUDr. Patrik Paulis.

Nejste si jistá, zda potřebujete plastiku břicha a sešití břišních svalů? Objednejte se na konzultaci k MUDr. Paulisovi. Vše vám pečlivě vysvětlí a probere vhodné možnosti a řešení.